ingatlan megvásárlása

Milyen költségeink lehetnek lakás vásárláskor vagy eladásakor?

Ha kiválasztottuk álmaink lakását és csak arra vár, hogy megvegyük, – akár készpénzzel, akár hitelből vásárolnánk,- jó, ha felkészülünk arra is, hogy az ingatlan vételárán kívül még számos további fizetési kötelezettségünk lesz. Eladóként viszont fontos szem előtt tartanunk, hogy – sajnos- nem tehetjük zsebre az összeg egészét. Az első ingatlannál még kevesen tudják csak pontosan, hogy mire kell számítani és figyelni egy adás-vétel során, ebben szeretnénk segíteni az alábbi „kisokossal”.
A vásárló költségei
• Foglaló
A vásárló egyik első költsége a foglaló: amennyiben megtetszik egy ingatlan, ennek kifizetésével fejezhetjük ki vásárlási szándékunkat. Ez általában a lakás árának 5-20 százaléka. Azonban alaposan meg kell gondolnunk, valóban szeretnénk-e az adott ingatlant, ugyanis ha később elállunk a vásárlástól, elveszítjük a foglalót. Minden esetben fontos a foglaló átadásáról/átvevéséről két tanú előtt nyilatkozatot tenni a későbbi, részletes szerződés előtt!
• Előleg
Az előleg a foglalóhoz hasonlóan beleszámít a teljes vételárba, azonban fontos különbség, hogy ez a szerződés meghiúsulása esetén is visszajár. Ezért a szerződésben pontosan rögzíteni kell, hogy egy adott összeg foglalónak vagy előlegnek minősül-e.
• Vagyonszerzési illeték
Az ingatlan megvásárlása után vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ennek mértéke a lakás vételárától függ: 4 millió forintig 2 százalék, az a felettiekre pedig 6 százalék. Rászorultság esetén mérséklést vagy részletfizetést kérhetünk a NAV-tól.
• Ügyvédi munkadíj
Az adásvételi szerződés elkészítésével, módosításával és ellenjegyzésével kapcsolatos ügyvédi munkadíj szintén a vásárlót terheli, illetve a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését is ő fizeti.
Az eladó költségei
• Adó
Az eladónak az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem után adóznia kell: ennek mértéke 25 százalék. Az adót csökkentik az ingatlannak kapcsolatos kiadások, például az egykori vételár, illetve az átíratás vagy a felújítás költsége.
• Ingatlan-nyilvántartás
Az eladó felelőssége rendezni a lakás ingatlan-nyilvántartásban lévő állapotát és állni az ezzel kapcsolatos költségeket.
A fentiek természetesen csak nagyvonalakban szólnak arról, hogy mire kell figyelni egy vásárláskor vagy eladáskor. Ha szeretne nyugodtan beköltözni álmai otthonába, akkor válasszon egy körültekintő és alapos ügyvédet, tájékozódjon az aktuális jogszabályokról, így biztosan nem érik kellemetlen meglepetések. Ha pedig még nem találta meg a megfelelő otthont, akkor válasszon egy igényes, 15 éves tapasztalattal működő ingatlanhirdető, piacvezető portálon, a www.ingatlannet.hu oldalon! A több százezer hirdetés között könnyen kezelhető, felhasználóbarát keresővel találhatja meg az Önnek legmegfelelőbb otthont. Ha pedig nincs olyan hirdetés, ami minden igényének megfelel, mentse el keresését és rögtön kap értesítést, ha eladóvá vált az Önnek legmegfelelőbb lakás.