kertépítés

A kertépítést melyik évszakban ajánlják?

Szintén a legtöbbet feltett kérdések egyike az, hogy mikor építsük a kertet?

A kertépítés tulajdonképpen minden évszakban végezhető, azonban lehetnek olyan elemei, amelyek viszont bizonyos időszakokban végezhetők csak. Ezek szoros összefüggésben vannak a téllel, amikor is általában a növények nagytöbbsége nem ültethető. Továbbiakban, ha már a télnél járunk, akkor jellemzően a betonozással kapcsolatos (kocsi beállók, egyéb burkolatok) munkálatok is korlátozottak. Egyébként, ha nincs fagy, akkor bizony a kertépítés legnagyobb része végezhető. Sőt, igen komoly előnyei lehetnek a földmunkák elvégzésének akkor, ha a föld tömörödése szükséges tényező. Mivel tavasszal már olyan területtel dolgozhatunk tovább, ami nem fog tovább süllyedni, tehát beállt. A téli kertépítés az automata öntözőrendszer beépítését is teljes mértékben engedi. Ha pedig végig gondoljuk, hogy a földmunka kész, a burkolatok készen vannak, az automata öntözőrendszer be van építve, akkor tavaszra tényleg csak az esztétikai része marad. Tehát a finom termőföldes munkálatok, a gyepszőnyegezés és a növényültetés! Én egyértelműen híve vagyok a téli kertépítésnek és bizony minden télen van néhány előkészítést igénylő kertem!

A nyáron történő kertépítés legnagyobb hátránya a meleg. Ez egyaránt megviseli a kertészt és a növényeket is, azonban a bő locsolás elég sokat segít mind a kettőn. Ilyenkor tényleg érdemes a szakembertanácsát kikérni, vagy kertépítőt fogadni, hogy elkerüljük a baklövéseket! Tulajdonképpen nyáron – még a legnagyobb kánikulában is – lehet kertet építeni, azonban elképzelhetetlen automata öntözőrendszer nélkül. Természetesen vannak olyan növények, amiket ilyenkor nem ajánlatos ültetni. Például a tévhitek feloszlatásának érdekében mondom, hogy gyepszőnyegezni lehet, DE CSAK ÖNTÖZŐRENDSZERREL! Lehetetlen nagy melegben olyan kielégítő módon öntözni a gyepet, mint ahogyan azt igényli.

A kertépítés leginkább szezonjának tekinthető évszak a tavasz és az ősz! Ezekben az évszakokban a legideálisabb a növénykultúra szempontjából, mivel a hőmérséklet és a természetes csapadék megjelenése a legideálisabb, valamint a növények életciklusa is ezt támasztja alá. Nekünk kertépítőknek is a legtöbb megrendelésünk is ezekben az időkben vannak, bár ehhez az építőipar ciklusa is erősen hozzájárul. Ha teheti, akkor tavasszal vagy télen építesse meg a kertjét! Azonban ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, akkor se ijedjen meg, mert tulajdonképpen egy jó kertépítő bármikor képes lesz megoldani.